Football Science Groningen Award 2018

DSC_6134
DSC_6223
DSC_6359

Afgelopen zondag 2 december vond voorafgaand aan de wedstrijd FC Groningen – NAC Breda de eerste uitreiking van de Football Science Groningen Award plaats. Tien studenten hadden voorafgaand aan het evenement hun masterscriptie gerelateerd aan voetbal ingestuurd en daaruit zijn de drie beste kandidaten genomineerd. Lotte Bransen (Erasmus Universiteit Rotterdam), Merlin Örencik (Rijksuniversiteit Groningen) en Jur Brauers (Universiteit Utrecht) mochten alle drie hun onderzoek pitchen voor een jury om kans te maken op €150,- en de eerste FSG Award. Bovendien bood de KNVB twee tickets voor een voetbalwedstrijd van het Nederlands elftal aan als extra prijs.

Voordat de drie genomineerden aan de beurt waren gaf Vincent Gouttebarge (oud profvoetballer en werkzaam bij het AMC en FIFPro) een keynote over de gezondheid van profvoetballers. Het gaf een mooi inkijkje in het werk dat Vincent doet voor de spelersvakbond FIFPro.

Met haar onderzoek over het waarderen van de kwaliteit van passes in het voetbal was het Lotte Bransen die als winnaar naar huis mocht. In haar pitch vertelde ze hoe er op dit moment vooral wordt gekeken naar of een pass een assist is of niet en hoe met haar onderzoek de passes beter beoordeeld kunnen worden. De jury bewonderde vooral haar uitgebreide onderzoek die eigenlijk niet in de vijf minuten pitch te bevangen was.

Na het evenement wist FC Groningen ook nog eens te winnen met maar liefst 5-2. Een goede afsluiting voor een mooie dag. We kunnen terugkijken op een succesvol evenement wat volgend jaar voor herhaling vatbaar is. Wil je op de hoogte blijven van de procedures m.b.t de Football Science Groningen award 2019 en andere evenementen van het SSIG? Meld je dan via deze link aan!

De foto’s zijn gemaakt door Nathalie Schram Fotografie.