Aftrap Sport Science & Innovation Groningen

Tijdens het sportsymposium ‘Van talent naar top’ op 2 december is de fusie tussen het Sport Science Institute Groningen en het Sportinnovator Centrum Groningen officieel afgetrapt. Het symposium, georganiseerd door Sportplein Groningen en het SSIG stond in het teken van talentontwikkeling en werd geleid door de dagvoorzitter Eric Mulder. Kris Tuinier opende het symposium door stil te staan bij de prestaties van Sportplein Groningen in de afgelopen vier jaar en vooruit te kijken met de visie van het nieuwe Sport Science & Innovation Groningen (SSIG). Voorheen waren het Sport Science Institute Groningen en het Sportinnovator Centrum Groningen twee losse organisaties die al wel nauw met elkaar samen werkten. In het nieuwe SSIG (Sport Science & Innovation Groningen) worden beide krachten gebundeld en vormt het hét netwerk voor kennis en innovatie  van sport en bewegen. Sport Science & Innovation Groningen is het platform voor het aanjagen, initiëren, ontwikkelen en delen van wetenschappelijke kennis en innovaties. Doel daarbij is het optimaliseren van beweegprestaties in sport, revalidatie en dagelijks leven van mensen. Dit resulteert in ons motto ‘beteren meer bewegen voor iedereen. Meer informatie over het nieuwe SSIG kan hier gevonden worden. De fusie werd op een sportieve manier met behulp van tennisballen ingeluid door Kris Tuinier en Mark Tuitert.

Daarna was het podium voor oud-Olympisch kampioen Mark Tuitert. Hij vertelde een inspirerend verhaal over zijn weg van talent naar de top waarbij hij het publiek in al z’n ervaringen en emoties mee nam. Over hoe hij begon als klein jochie bij de plaatselijke schaatsvereniging in Holten en uiteindelijk, na een lange weg, goud pakte op de Olympische spelen in 2010 in Vancouver.

Vervolgens werd het podium aangevuld met drie andere experts die onder leiding van Eric en samen met het publiek  in discussie gingen over thema’s als zelfregulatie en de invloed van trainers/coaches op talentontwikkeling. Aan tafel schoven algemeen directeur van FC Groningen Wouter Gudde, Alien van der Sluis (docent/onderzoeker Instituut voor Sportstudies) en Margot Boer (2voudig Olympisch medaillewinnaar).

Al met al was het een inspirerende middag en een mooi startpunt voor het nieuwe Sport Science en Innovation Groningen.