Boekpresentaties met een wetenschappelijk tintje

Twee nieuwe boeken, geschreven door wetenschappers, stonden sinds enkele weken in de boekwinkel te koop. Het was dus tijd om de wetenschap achter deze boeken te ontdekken aan de hand van boekpresentaties op donderdag 27 februari.

Aldo Houterman trapte af door zijn boek ‘Wij zijn ons lichaam’ tentoon te stellen in de Prinsenhof in Groningen. Aldo is filosoof, docent en onderzoeker en heeft een boek geschreven waarin hij de betekenis van ons lichaam onderzoekt. Met mooie voorbeelden uit de sport, waaronder de winnende tijdrit van Tom Dumoulin, de ‘filosoof uit Bedum’ Arjen Robben en het brein van Neymar, liet Aldo zien welke invloeden ons lichaam heeft op ons denken en doen. Geïnteresseerd in zijn boek? Klik op deze link.

 

Daarna was het podium voor hoogleraar Sportpsychologie Nico van Yperen. Samen met Laura Jonker schreef hij het boek #Goals over zelfregulatie in de sport. Één variant van het boek richt zich op de sporter (12-18 jaar oud) zelf, en één variant richt zich op de trainer/coach om hem/haar te kunnen ondersteunen bij het stimuleren van zelfregulatie. Nico legt uit dat zelfregulatie een cyclisch proces is dat bestaat uit 6 verschillende onderdelen. Ook hij laat met behulp van voorbeelden uit de sport,  waaronder de zwemprestaties van Ranomi Kromowidjojo, zien hoe het proces van zelfregulatie werkt. Geïnteresseerd in zijn boek? Klik op deze link.