Erik Wilmes wint Football Science Groningen award 2019

Op 12 november was het tijd voor de strijd om de 2e Football Science Groningen award. Deze award is vorig jaar in het leven geroepen door Football Science Groningen (onderdeel van het Sport Science Institute Groningen) en wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste voetbal gerelateerde afstudeeronderzoek van het afgelopen studiejaar. De inzendingen kwamen ook dit jaar weer vanuit het hele land en de drie beste afstudeerartikelen werden genomineerd. Dit waren Rogier Noordman (Universiteit van Amsterdam), Mees van der Linde (Rijksuniversiteit Groningen) en Erik Wilmes (Technische Universiteit Delft).

De strijd vond dit jaar plaats in het in het innovatiecentrum #11 van de KNVB, wat refereert naar de karakteristieken van een echte linksbuiten; creatief, eigenwijs, heeft drang naar voren, is doelgericht en heeft lef. Deze kenmerken verwachtte de jury ook terug te zien in de pitches van de drie genomineerden. De jury bestond uit de leden van stuurgroep van Football Science Groningen aangevuld met personen vanuit de wetenschap en praktijk. De pitches varieerden van modellen die wedstrijduitslagen kunnen voorspellen in het betaald voetbal tot aan het periodiseren van training bij jeugdspelers. Maar de jury was unaniem dat de award uitgereikt moest worden aan Erik Wilmes, die zijn onderzoek richtte op het effect van vermoeidheid op het ontstaan van hamstringblessures in het voetbal. De prijs werd uitgereikt door Lotte Bransen, de winnaar van vorig jaar.

Naast de pitches kregen de genodigden een rondleiding en uitleg over het innovatiecentrum #11 en de VAR (video assistant referee). De dag werd toepasselijk afgesloten met een bezoekje aan de open training van het Nederlands elftal.