Sjaantje Nanne winnaar Football Science Groningen Award 2020

 

Op woensdag 9 december vond de uitreiking van de Football Science Groningen Award 2020 plaats. Deze award wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste voetbalgerelateerde masterafstudeeronderzoek van het afgelopen studiejaar. Deze keer was de uitreiking niet zoals voorgaande jaren in het stadion van FC Groningen of bij de KNVB in Zeist, maar werd er gepitcht vanuit de woonkamer. De drie finalisten waren Ruben van Eeghen (Vrije Universiteit Amsterdam), Dennie van den Noort (Universiteit van Amsterdam) en Sjaantje Nanne (Rijksuniversiteit Groningen/UMCG).

Voorafgaande aan de pitches gaf Niels de Vries, inspanningsfysioloog bij het Nederlandse vrouwenelftal, een keynote over de impact van corona. Hij liet zien wat de effecten zijn van de huidige crisis op de Oranje Leeuwinnen. Vervolgens was het tijd voor de pitches van de finalisten. Alle drie de finalisten vertelden kort waar hun onderzoek over ging en beantwoordden vervolgens vragen van het geïnteresseerde publiek. De onderwerpen waren ook dit jaar weer divers en gericht op communicatiestijlen van scheidsrechters (Ruben), heupartrose bij (ex-)voetballers (Dennie) en het monitoren van fitheid bij jeugdvoetballers (Sjaantje).

Na een kort juryoverleg, bestaande uit vertegenwoordigers uit de sport, de lokale overheid en onderwijs- en kennisinstellingen, kwam Sjaantje als winnaar uit de bus. Met haar onderzoek won zij €150 en het boek ‘Koemans keuzes’. Ruben en Dennie werden gedeeld tweede en ontvingen beide €50.

Op naar weer een live editie in 2021!