Masterclass Topcoach Noord #3: Belasting & Belastbaarheid

Afgelopen donderdag, 29 november, vond de derde en laatste Masterclass Topcoach Noord van 2018 plaats. Na twee succesvolle eerdere edities (klik hier voor het verslag van editie 1 en editie 2) gingen Steven Doeven (sportwetenschapper RUG en Instituut voor Sportstudies) en Erik Braal (hoofdcoach Donar) in op de belasting en belastbaarheid van (top)sporters.

In een interactieve bijeenkomst werd er gekeken naar het onderwerp vanuit zowel de wetenschap en de praktijk. Er werd bijvoorbeeld gediscussieerd over hoe je niet alleen fysieke, maar ook mentale belasting in beeld brengt. Is belasting te meten met een objectief instrument of is het voldoende om de sporter zelf te vragen? Vragen waar niet altijd een duidelijk antwoord op te geven is.

Erik Braal vertelde onder andere over hoe hij probeert rekening te houden met een (overvol) wedstrijdschema. ‘Zeker als je te maken hebt met internationals die andere wedstrijden spelen heb je niet altijd invloed op de (mentale) belasting van je sporters. Een international die net een belangrijk interland heeft verloren, begint anders aan de volgende clubwedstrijd dan zijn/haar teamgenoten.’

Het was alweer de laatste masterclass van dit jaar, maar in 2019 zullen er weer meer volgen. Houd daarvoor deze website in de gaten en meld je aan voor de mailinglijst. Heb je zelf bepaalde onderwerpen die je graag uitgelicht ziet worden, schroom dan niet om te mailen naar Sanne te Wierike, coordinator van het SSIG.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave