Online aanbod van kennis over sport & bewegen

Vanwege de huidige omstanden is Sport Science & Innovation Groningen (SSIG) genoodzaakt haar geplande evenementen voorlopig te annuleren en te verplaatsen. Zodra we weer debatten, symposia of andere bijeenkomsten organiseren, laten we dit zo snel mogelijk weten en hopen we dat jullie er allemaal weer in gezonde toestand bij zijn. Om in de tussentijd niet stil te zitten maar nog steeds wetenschappelijke kennis op te doen, volgt hieronder een lijst met enkele tips om te lezen, luisteren of te bekijken.

 

Om te lezen:

Blogs Nico van Yperen, hoogleraar Sport and performance psychology aan de RUG

Via zijn blogs deelt Nico van Yperen regelmatig wetenschappelijke kennis over de sportpsychologie en legt dit uit met recente en passende voorbeelden uit de sportwereld. Via zijn Facebook en Twitter account kun je op de hoogte blijven van zijn nieuwste blogs.

 

Topsport Topics

Topsport Topics wil de (top)sport bevorderen door nieuwe wetenschappelijke informatie zo snel mogelijk beschikbaar te maken voor de sportpraktijk en door vragen uit de nationale topsportprogramma’s van wetenschappelijk gefundeerde antwoorden te voorzien. Via hun site, Twitter, Facebook en Linkedin zijn alle artikelen rondom topsport te lezen.

 

Alles over sport

Op deze website vind je ‘alle kennis over sport en bewegen op één plek’. De onderwerpen variëren van o.a. een beweegvriendelijke omgeving tot sporten met een beperking tot een duurzame sportsector. Ook via Twitter, Facebook en YouTube worden interessante berichten geplaatst.

 

Kenniscentrum Sport

Kenniscentrum Sport & Bewegen zet zich in voor de toepassing van praktische en wetenschappelijke kennis. Op hun website vind je ook een breed scala aan onderwerpen variërend van beweegstimulering tot de maatschappelijke waarde van sport tot een veilig sportklimaat. Daarnaast zijn ze te vinden op Twitter, YouTube en LinkedIn.

 

Sport Knowhow XL

Wekelijks produceert Sport Knowhow XL nieuwsbrieven met o.m. nieuwsberichten, interviews en columns. Al deze informatie is te vinden via de website en Twitter, Facebook en LinkedIn.

 

Blog sportpsycholoog Marjolein Toorenbeek

Op haar LinkedIn pagina schrijft Marjolein een serie blogs voor trainers/coaches in de sport. Op haar website zijn ook nog andere interessante blogs en vlogs te vinden.

 

FC Kruisband blogs

Wouter Welling (PhD student RUG/UMCG) maakt via een aantal blogs wetenschappelijke kennis omtrent voorste kruisband blessures inzichtelijk.

 

Flow mentale training

Flow  Mentale Training is de praktijk voor Sportpsychologie en biedt via de website online mentale training aan voor sporters. Bijvoorbeeld de online voetbal brein training die via deze link te vinden is.

 

Webblog Gouden Kansen

Vanuit het expertisegebied Sport- en Beweegtalent is het idee ontstaan om door middel van een weblog een online community te creëren. Deze is per 2020 overgenomen door Topsport Gelderland. Op deze website en via Twitter en Facebook zijn interessante blogs te lezen over sport en bewegen vanuit verschillende invalshoeken.

 

Arsenal performance and research team

Via their Twitteraccount, the Arsenal performance and research team shares knowledge via Q&A, video’s and scientific articles.

 

 

Om te luisteren:

Podblog hoogleraar sportpsychologie Nico van Yperen

Naast het schrijven van blogs (zie hierboven) neemt Nico ook podblogs op (gesproken blogs) over psychologie in de sport. Deze podblogs zijn te vinden via zijn YouTubekanaal.

 

Podcast Sport & Strategie

De Sport & Samenleving Podcast is een maandelijkse podcast voor iedereen die in de wereld van sport en samenleving actief is. Met de podcast wil Team Sportservice inspireren en vooral ook wijzer maken. De podcasts zijn te beluistern via deze website.

 

Podcasts Mark Tuitert

Onlangs was hij nog de keynote spreker van ons sportsymposium op 2 december; Mark Tuitert. Naast dat hij dit soort lezingen geeft, maakt hij ook een podcast genaamd Drive. Hierin gaat Mark in gesprek gaat met gedreven atleten, ondernemers, artiesten en wetenschappers. De podcasts zijn te vinden en te beluisteren via deze website.

 

Podcast met André Cats

Technisch directeur van de KNZB André Cats voert in (deze tijden van coronacrisis in) de ‘PodCats’ inhoudelijke gesprekken met KNZB-collega’s over hun rol binnen de topsport. In deze aflevering gaat André Cats in gesprek met onderzoeker Aylin Post over het thema talentontwikkeling.

 

Podcast TeamNL

In deze serie worden de beste tips en tricks achterhaald voor topsporters op hun pad naar het hoogst haalbare. Host Reemt Borcherts gaat in gesprek met TeamNL-sporters, coaches, experts en andere boeiende gasten ter inspiratie van topsporters.

 

The Perception & Action Podcast

A podcast where it is discussed how psychological research can be applied to improving performance, accelerating skill acquisition & designing technologies. Podcasts can be found on this website.

 

Pacey Performance Podcast

If you are wanting to hear from the world’s best coaches and sports scientists, you’re in the right place. Check out all the podcasts here.

 

The Real Science of Sport Podcast

Via this website you can find an overview of all sports related topics discussed in the different podcasts.

 

Anti doping podcasts

These podcasts feature elite athletes, scientists, pro-sports leagues, and other fascinating personalities with perspectives on doping in sport. The podcasts can be listened to via this website.

 

 

Om te kijken:

Procare

Omdat het momenteel niet mogelik is om daadwerkelijk demo’s van verschillende producten te geven, organiseert Procare in de week van 21-24 april verschillende online Masterclasses. Bekijk deze website voor een overzicht van de verschillende thema’s en om je aan te melden.

 

KNVB

De KNVB biedt de komende elf weken , op woensdagavond tussen 20.00 en 20.30 uur gratis webinars aan voor trainers en coaches. Er is bovendien een licentiepunt te verdienen. Meer informatie is op de website van de KNVB te vinden.

 

TeamTV i.s.m. TipTopSport

Bekijk deze gratis online workshop over hoe je je spelers mentaal sterker kan maken. De partner van TeamTV, TipTop Sport is expert op het gebied van sportpsychologie. Ook laten ze zien welke rol video-analyse speelt in het proces om mentaal sterker te worden. De online workshop is te bekijken via het YouTubekanaal van TeamTV. Verdere informatie over TipTopSport is te vinden via deze website.

 

Amsterdam Collaboration on Health & Safety in Sports (ACHSS)

The ACHSS is an initiative that brings together, within the Amsterdam UMC, two Dutch leading academic groups on research and clinical practice of athlete health protection. They offer free lectures each Friday via this webiste.

 

Friesland Campina Institute

Via het tabblad ‘kennis’ vind je diverse materialen en video’s die je als voedings- en gezondheidsprofessionals kunt gebruiken tijdens het consult of als achtergrondinformatie, bijvoorbeeld deze video over sport en voeding in voorbereiding op een topprestatie.

 

Barca Innovation Hub

The YouTube account of Barca Innovation Hub offers weekly webinars related to the theme ‘Decoding the game – Match analysis talks’. (Note: some are only in Spanish)

The first three episodes can be watched here:

Episode 1: Opponents analysis

Episode 2: Training sessions

Episode 3: National teams

 

U.S. Soccer – High Performance Webinar – Periodization & Load Management

Via this link you can register and watch the webinar about periodization & load management.

 

 

Note: Deze lijst is zeker niet compleet en aanvullingen zijn van harte welkom via sportsciencegroningen@umcg.nl.