Sport & Healthy ageing

Sport & Healthy ageing


Kinderen – Volwassenen – Ouderen; hoe worden we zo lang mogelijk zo fit en gezond mogelijk? Veroudering op een gezonde manier, waarvoor fysiek actief is, is van cruciaal belang, verhoogt de kwaliteit van het leven en het welzijn. Om deze reden bevordert Groningen onderzoek een gezonde en actieve levensstijl, stimuleert de oefening en studeert preventie en rehabilitatie van letsels.

Sport & Gezond verouderingsonderzoek in Groningen heeft diverse gebieden van expertise. Een van de gebieden waarin het uitblinkt is hoe fysieke gezondheid en fitness kunnen profiteren van lichamelijke activiteit. Specifieke populaties met aandoeningen worden nauwlettend bekeken en diverse soorten trainingsprogramma’s worden beoordeeld op hun effectiviteit. Een ander gebied van onderzoek richt zich op hoe oefeningen betrekking hebben op geestelijke gezondheid en functioneren. Dit type onderzoek strekt zich uit van het oprichten van fysieke voorspellers van cognitieve prestaties bij oudere volwassenen, om de relatie tussen sport en academische prestatie bij kinderen te overwegen. Bijvoorbeeld, de relatie tussen lichamelijke activiteit en academische prestatie werd onderzocht met een succesvol, zes maanden lichamelijk actief interventieprogramma met basisschoolse kinderen op vier verschillende scholen in de regio Groningen. Er werd aangetoond dat uitvoerende functies de relatie tussen lichamelijke activiteit en academische prestatie bemiddelen [1]. 

PraktijkvoorbeeldenIn Groningen wordt ook aandacht besteed aan het stimuleren van lichaamsbeweging voor verschillende bevolkingsgroepen, variërend van kinderen met leerkrachten aan sedentaire oudere volwassenen, om een ​​actieve gezonde levensstijl te creëren. Verder biedt sportgeneeskundeonderzoek expertise op preventie, voorspelling en rehabilitatie van letsels. Een uitstekend voorbeeld dat de kracht toont van het combineren van de kennis binnen meerdere afdelingen, is het Project Center thema Sport & Gezond Veroudering. Dit projectcentrum concentreert zich op het testen van de resultaten van eHealth-toepassingen om de belasting en capaciteit te controleren. Het streeft naar het ontwikkelen van multidisciplinaire programma’s voor preventie van letsels en programma’s voor medische hulp aan geïnteresseerde atleten. Dit is een joint venture van oa het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), Hanze Technische Hogeschool, de Rijksuniversiteit Groningen en Topsport Noord. Over het algemeen richt het thema Sport & Gezond ouder worden op de fysieke en psychologische factoren die betrokken zijn bij sport en deelname aan lichamelijke inspanningen om een ​​gezonde en actieve levensstijl te bevorderen. 

[1] van der Niet et al. (2014)

parallax background

De partners van SSIG

SSIG is een samenwerkingsverband tussen de
Rijksuniversiteit Groningen (RUG), het Universitair Medisch Centrum Groningen
(UMCG), de Hanzehogeschool Groningen (HG), de Gemeente Groningen (GG) en Lode Holding.

rug-400x399rug-400x3992
umcg-400x400umcg-400x4002
HanzehogeschoolHanzehogeschool
Gemeente GroningenGemeente Groningen
Lode HoldingLogo Lode Holding grijs