Zes miljoen voor onderzoek om sportblessures​​​​​ te voorkomen met behulp van technologie

In 2016 meldden 121.000 mensen zich in ​Nederland bij de spoedeisende hulp met een sportblessure. De helft van deze blessures is te voorkomen door goede begeleiding en zelfmanagement. NWO stelt een bedrag van 4 miljoen beschikbaar voor een nieuw onderzoeksproject om sportblessures met behulp van technologie te verminderen. Daarnaast investeren bedrijven en sportorganisaties samen 2,2 miljoen euro in het onderzoek.

Het betreft het onderzoeksvoorstel ‘Citius, Altius, Sanius’ (Sneller, Hoger, Gezonder) wat betrekking heeft op het bevorderen van sportparticipatie, blessurepreventie en prestatieverbetering, zowel op amateur- als op topsportniveau. Binnen het onderzoek wordt samengewerkt met acht universiteiten en academische ziekenhuizen en zes hogescholen, waaronder het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen. Ook sportploegen, sportartsen en sportfysiotherapiepraktijken delen hun kennis en expertise.

Onderzoekslijnen
In het onderzoeksvoorstel lopen drie onderzoekslijnen: sensortechnologie, dataverwerking en feedback. Sensortechnologie is innovatief en de sensoren zijn gemakkelijk te dragen in (sport)kleding. In combinatie met camera’s en real-time beeldverwerking wordt er een inschatting gemaakt van de mechanische en fysiologische belasting van de sporter. Over de twee andere onderzoekslijnen zegt programmaleider prof. Frans van der Helm het volgende: ‘De gegeven informatie wordt daarbij toegespitst op de individuele sporter. Dit door zijn specifieke eigenschappen er bij te betrekken en effectieve, gepersonaliseerde feedback te geven. Met data science leggen we een link tussen de belasting en mogelijke blessures en geven we een individueel trainingsadvies.’

Specifieke projecten
Naast de drie hoofdlijnen zijn er zes specifieke projecten, gericht op sporten waar relatief veel blessures voorkomen. Zo is er aandacht voor fietsveiligheid, fitness, tennis en honkbal.

Het originele artikel is hier te lezen.​