FOOTBALL
SCIENCE GRONINGEN

Het doel van Football Science Groningen (FSG) is het uitwisselen van kennis in de voetbalwereld door middel van onderzoek, onderwijs en innovatie. De oprichting van FSG was een logische stap gezien de ontwikkelingen van het voetbalonderzoek in Groningen, dat al meer dan vijftien jaar wordt gedaan. Dit onderzoek heeft geleid tot meer dan tien PhD-programma’s en meer dan zestig wetenschappelijke publicaties die internationaal veel worden geciteerd en gewaardeerd.

Actueel

Football Science Groningen richt zich momenteel op verschillende onderwerpen, waaronder talentherkenning en -ontwikkeling, belasting, herstel en capaciteit, ontwikkeling van vaardigheden, wedstrijdanalyses, mentale en cognitieve processen en economische aspecten. 

''

Football Science Groningen (FSG) is een focuspunt en een zelfstandig onderdeel van het Sport Science Innovation Groningen.”

Samen met FC Groningen wordt een Football Science Lab ontwikkeld, waarin een moderne en innovatieve meetinfrastructuur wordt gebouwd. Naast het optimaliseren van voetbalprestaties zullen gezondheid en de sociale en economische aspecten van voetbal meer aandacht krijgen binnen FSG. In de nabije toekomst zullen bestaande samenwerkingen worden geïntensiveerd en nieuwe ontstaan, waarbij de samenwerking en interactie tussen de voetbalpraktijk en de sportwetenschap voorop staat.

Samenwerkingen

Football Science Groningen werkt nauw samen met sportwetenschappers, coaches, spelers en organisaties uit de voetbalpraktijk. Onder hen zijn verschillende Nederlandse voetbalclubs, waaronder FC Groningen, SC Heerenveen, AZ, PSV, Vitesse, NEC en FC Twente. In samenwerking met de KNVB zijn diverse projecten ontwikkeld en is er een onderzoeksagenda voor de komende jaren opgesteld. Naast vele nationale projecten heeft FSG een sterke internationale samenwerking met voetbalbonden en gerenommeerde voetbalclubs uit landen als België, Groot-Brittannië, Noorwegen, Duitsland, Zweden, Italië, Portugal, Indonesië en Brazilië. 

Thema’s

We onderscheiden drie hoofdthema’s van voetbalonderzoek:

Het onderzoek binnen het thema Football & Healthy Ageing omvat het voorkomen van blessures en ziektes en het optimaliseren van herstel. Om beter te worden, moeten voetballers hun grenzen verleggen. Als spelers echter te hard worden gepusht, ontstaan ​​er negatieve gevolgen voor zowel de prestaties als de gezondheid van de speler.
Klik hier voor een overzicht van gerelateerde publicaties over Football & Healthy Ageing.

Football & Performance omvat onderzoek dat gericht is op het optimaliseren van voetbalprestaties. Het varieert van talentherkenning en -ontwikkeling, training en testen, wedstrijdanalyse, technische en tactische vaardigheden en psychologische vaardigheden.

Het derde hoofdthema van voetbalonderzoek is Football & Sustainable society. Sporten heeft niet alleen effect op de sporters, maar ook op hun omgeving. Het Groningse onderzoek richt zich op deze effecten vanuit een breed scala aan perspectieven, van economische en sociale tot demografische perspectieven.

HET BESTUUR VAN FOOTBALL
SCIENCE GRONINGEN

Het bestuur van Football Science Groningen bestaat uit verschillende onderzoekers en wetenschappers met een expertise rondom alles wat met football te maken heeft.

Lees meer >>